Wie zijn wij?

Over Research Data Nederland

Research Data Netherlands (RDNL) is een nationale coalitie van data service providers en expertisenetwerken met als missie het bevorderen van de implementatie en langetermijnduurzaamheid van FAIR-onderzoeksdata in Nederland. De coalitie is in 2013 opgericht door 4TU.ResearchData en DANS (Data Archiving and Networked Services). SURF sloot zich aan in september 2014 en Dutch Techcentre for Life Sciences (DTL) in februari 2022.

Het doel van de RDNL-partners is om dataprofessionals en onderzoekers te helpen bij het navigeren door het nationale en internationale datalandschap om de juiste datadiensten voor hun behoeften te kiezen. Als expertnetwerk biedt RDNL trainingen aan om het vaardigheidsniveau van dataprofessionals op het gebied van onderzoeksdatamanagement en data stewardship te verhogen. De coalitie staat open voor andere nationale organisaties die zich inzetten voor duurzaam data stewardship.

Wat doen wij?

De missie van RDNL is het bevorderen van de implementatie van data stewardship in alle fasen van onderzoek. Daartoe faciliteert het RDNL-samenwerkingsverband kennisuitwisseling en capaciteitsopbouw in alle wetenschapsdomeinen en biedt het expertise en training op het gebied van datamanagement, FAIR-implementatie en de toegankelijkheid en langetermijnbewaring van data.

Het trainen van ondersteunend personeel in onderzoeksdatamanagement is een aanvulling op het leveren van technische diensten. De training zorgt ervoor dat data stewards en andere dataprofessionals onderzoekers binnen hun organisaties effectief kunnen ondersteunen bij de verschillende aspecten van het beheer van onderzoeksdata.

Door kennis, vaardigheden en infrastructuur te bundelen, leveren de RDNL-partners een krachtig en samenhangend nationaal trainingsprogramma voor data stewardship.

Privacyverklaring Research Data Netherlands

RDNL vindt uw privacy belangrijk. In de privacyverklaring kunt u lezen welke persoonsgegevens RDNL verzamelt, hoe deze worden verwerkt en met welk doel.

Contact

Als frontoffice of andere partij samenwerken met Research Data Netherlands? Neem dan contact met ons op voor verdere informatie via info@researchdata.nl.