Recordaantal nominaties Dutch Data Prize 2022

oktober 12, 2022

Op 29 november 2022 wordt voor de zevende keer de Dutch Data Prize uitgereikt. Nog nooit eerder waren er zoveel nominaties voor deze aanmoedingsaward. Maar liefst 51 datasets in de categorieën Social Sciences & Humanities, Life Sciences & Health en Natural & Engineering Sciences zijn ingezonden door onderzoekers om een gooi te doen naar het winnen van deze prestigieuze prijs en een geldbedrag van € 3.500,-.

Het bedrag is bedoeld om data meer FAIR te maken en hergebruik van data aan te moedigen. De winnaars kunnen hiermee bijvoorbeeld een symposium organiseren of hun data online beter toegankelijk maken. Iedere categorie heeft drie kanshebbers en één winnaar. “We vinden het belangrijk dat datasets uit alle velden een kans maken”, aldus Marjan Grootveld (DANS) namens de organiserende partijen Research Data Netherlands (RDNL) en Nationaal Progamma Open Science. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Drs. Caroline Visser (NWO), beoordeelt de inzendingen en kiest de winnaars. 

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking is op 29 november 2022 in de Jaarbeurs te Utrecht. Het is het slotstuk van de FAIR Data Day | Reusing Data to Advance Science, met een boeiend conferentieprogramma voor onderzoekers, onderzoeksondersteunende professionals en liefhebbers van open science. Je kunt je tot 15 november nog aanmelden via de website

Dutch Data Prize

Om de twee jaar wordt de Dutch Data Prize uitgereikt aan een individu of een team dat goed herbruikbare onderzoeksdata en in een repository beschikbaar stelt. Om kans te maken op deze prijs, kan men een eigen dataset nomineren of een dataset die door een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Nomineren was mogelijk tot 30 september 2022.

De Dutch Data Prize is een waardevolle erkenning voor de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van FAIR data. Hoe de genomineerden hun datasets FAIR hebben gemaakt, lichten ze toe tijdens de FAIR Data Day. 

Sinds 2010 wordt de Dutch Data Prize uitgerekt. Dit waren de eerdere winnaars.