Please select a page template in page properties.

Nieuws en Agenda

Blijf op de hoogte van Research Data Netherlands via het nieuwsoverzicht en de agenda.

Nieuws

Nominaties Nederlandse Dataprijs 2016 bekend

Nominaties Nederlandse Dataprijs 2016 bekend

21 September 2016

De negen nominaties voor de Nederlandse Dataprijs, een initiatief van Research Data Netherlands (RDNL), zijn bekend. Tijdens de prijsuitreiking op 9 november zal bekend worden wie de winnaars zijn van de Dataprijs 2016.

De genomineerde datasets, in alfabetische volgorde, zijn:

Categorie humaniora en sociale wetenschappen

  • BoschDoc
  • ETCBC-database of the Hebrew Bible
  • UCU Accent Project (LUCEA)

Categorie medische en levenswetenschappen

  • AHCODA-DB
  • FEM (Forest Ecology and Forest Management) Growth and Yield Data
  • Radiomics for Lung

Categorie exacte en technische wetenschappen

  • DURAARK Dataset
  • OpenML
  • World Energy Grid

In de afweging tussen de inzendingen hebben de juryleden alle Dataprijs-criteria meegewogen. De mate waarin de data voor anderen duurzaam toegankelijk en bruikbaar zijn, acht de jury als zeer belangrijk  criterium.  Daarnaast speelden ook het innoverende karakter van de datatset en het recentelijk beschikbaar zijn van de data een belangrijke rol in het nominatieproces. In hoeverre de dataset uitnodigt tot verder onderzoek was bovendien ook belangrijke afweging voor de juryleden. De negen genomineerden voldoen volgens de jury het meest aan de gestelde criteria.

De Nederlandse Dataprijs geeft waardering aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor nieuw of aanvullend onderzoek. Dit jaar worden prijzen uitgereikt in drie categorieën: 1) humaniora en sociale wetenschappen, 2) medische en levenswetenschappen en 3) exacte en technische wetenschappen.

Prijsuitreiking
Voorafgaand aan de prijsuitreiking bent u van harte welkom deel te nemen aan het Dataprijsprogramma met drie parallelsessies en een posterpresentatie van de genomineerden. Kom meer te weten over research data management als kernactiviteit van een onderzoeksbibliotheek, een showcase van research data management in een academisch ziekenhuis en neem deel aan een snelcursus online zoeken en vinden. Wilt u de uitreiking op woensdagmiddag 9 november bijwonen? Dan kunt u zich online inschrijven. Meer informatie over de Nederlandse Dataprijs, het programma en de locatie vindt u op de website van Research Data Netherlands

Research Data Netherlands
Research Data Netherlands is een samenwerkingsverband van 4TU.Centre for Research Data, Data Archiving and Networked Services (DANS) en SURFsara. Met deze coalitie, die ook voor andere partijen open staat, bundelen de drie data archieven hun krachten op het gebied van duurzame data-archivering.