Please select a page template in page properties.

Nieuws en Agenda

Blijf op de hoogte van Research Data Netherlands via het nieuwsoverzicht en de agenda.

Nieuws

Dr. Rosemary Orr (finalist Dataprijs 2016) overleden

Dr. Rosemary Orr (finalist Dataprijs 2016) overleden

23 November 2016

Treurig nieuws, op 15 november heeft Dr. Rosemary Orr haar strijd tegen kanker verloren. Rosemary was universitair hoofddocent aan het University College Utrecht. Ze gaf leiding aan het UCU Accent Project, waar accent convergentie in non-native Engels werd onderzocht. Daarnaast maakte ze ook deel uit van het onderzoeksteam van het Sprekend Nederland project. Ze gaf cursussen met betrekking tot de algemene taalwetenschap, spraakperceptie en productie, categorische perceptie en spraakverstaanbaarheid. 

Research Data Netherlands en Orr kwamen met elkaar in aanraking via de Nederlandse Dataprijs 2016. Hiervoor nomineerde Orr en haar collega Hugo Quené het UCU Accent project (LUCEA) en behaalden hiermee zelfs een finaleplaats.
De LUCEA-data is verzameld om fonetische convergentie in accenten van het Engels te onderzoeken in een meertalige omgeving. De data was volgens de jury zeer bijzonder door het longitudinale karakter van het onderzoek en de rijke toegevoegde metadata. Quote uit het juryverslag: “De koppeling aan de onderzoeksagenda is voorbeeldig. Voor fonetisch en sprekerherkenningsonderzoek zijn de data uitermate geschikt. Bovendien zijn er ruime mogelijkheden voor diverse vormen van hergebruik als secundaire data. LUCEA is tevens geschikt als illustratiemateriaal bij onderwijs gericht op de omgang met grote datacollecties. Het potentieel voor use/reuse/repurposing in internationale context is groot.”

We wensen de nabestaanden van Rosemary veel sterkte met dit verlies.