Dit zijn de genomineerden voor de Dutch Data Prize 2022

november 15, 2022

Op 29 november 2022 wordt voor de zevende keer de Dutch Data Prize uitgereikt. Uit maar liefst 51 inzendingen heeft de zevenkoppige jury hun top 3 gekozen in de categoriën Social Scienes and Humanities, Life Sciences and Health, Natural and Engineering Sciences. Dit zijn de genomineerden die kans maken of de titel Dutch Data Prize 2022 en een geldbedrag van € 3.500,-. 

Genomineerd in de categorie Natural and Engineering Sciences:

Genomineerd in de categorie Social Sciences and Humanities:

Genomineerd in de categorie Life Sciences and Health:

  • DNA barcodes for fungal identification – Duong Vu and Gerard Verkley – Westerdijk Fungal Biodiversity Institute (KNAW);
  • Paired Omics Data Platform – Stefan Verhoeven; Michelle Schorn; Marnix H. Medema; Pieter C. Dorrestein; Justin J.J. van der Hooft – Wageningen Universiteit;
  • Xeno-canto – Bob Planqué en Willem-Pier Vellinga – Stichting Xeno-canto voor Natuurgeluiden

Nog nooit eerder waren er zoveel nominaties voor deze aanmoedingsaward. Een onafhankelijke jury, onder leiding van Drs. Caroline Visser (NWO), heeft alle inzendingen beoordeelt en de genomineerden gekozen. Tijdens de FAIR Data Day pitchen de genomineerden hun dataset en worden de winnaars bekend gemaakt. 

Dutch Data Prize

Om de twee jaar wordt de Dutch Data Prize uitgereikt aan een individu of een team dat goed herbruikbare onderzoeksdata en in een repository beschikbaar stelt. De prijs is een waardevolle erkenning voor de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van FAIR data. Het bedrag is bedoeld om data meer FAIR te maken en hergebruik van data aan te moedigen. De winnaars kunnen hiermee bijvoorbeeld een symposium organiseren of hun data online beter toegankelijk maken. 

De Dutch Data Prize wordt sinds 2010 uitgereikt. Dit zijn de eerdere winnaars