De Dutch Data Prize

Om de twee jaar wordt de Dutch Data Prize uitgereikt aan een individu of een team dat onderzoeksdata FAIR (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) maakt. 

Om kans te maken op deze prijs, kunt u een eigen dataset nomineren of een dataset die door een ander individu of onderzoeksgroep is geproduceerd. Nominaties zijn beperkt tot onderzoek dat is geleid of primair is uitgevoerd door onderzoek verrichtende organisaties in Nederland. Nomineren kan tot en met 16 augustus 2024. Op 17 oktober 2024, tijdens de FAIR-IMPACT National Roadshow, The Netherlands wordt de Dutch Data Prize uitgereikt in drie categorieën:

  • Humaniora en sociale wetenschappen
  • Exacte en technische wetenschappen
  • Medische en levenswetenschappen

De winnaars van de Nederlandse Dataprijs ontvangen €3.500,- om hun dataset meer FAIR te maken, bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of door de data online toegankelijk te maken.

Criteria

De criteria van de Dutch Data Prize 2024 bieden een leidraad voor het opstellen van inzendingen en zorgen voor transparantie over de criteria waaraan de jury zich zal houden bij het beoordelen van de inzendingen.

Je kunt de Dutch Data Prize Award Criteria 2024 hier downloaden.

Jury

De winnaars van de Dutch Data Prize worden gekozen door een onafhankelijke jury. De namen van de juryleden worden binnenkort bekendgemaakt.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats op 17 oktober 2024 in samenwerking met de FAIR-IMPACT National Roadshow met een boeiend programma voor onderzoekers, onderzoeksondersteunende professionals en liefhebbers van open science. Klik hier voor meer informatie over het interessante programma.

Om de awardshow bij te wonen, dien je jezelf aan te melden op de webpagina van de FAIR-IMPACT National Roadshow. Je kan hier kiezen om enkel de prijsuitreiking bij te wonen of beiden evenementen. 

Prijswinnende onderzoekspraktijken voor data

De Nederlandse Dataprijs is een waardevolle erkenning van de bijdragen van onderzoekers aan hun eigen vakgebied en aan het principe van FAIR data. Hoewel er vele wegen zijn om FAIR datamanagement in de praktijk te brengen, krijgt elk van de winnaars na de toekenning van de prijs de gelegenheid om in een korte toespraak iets van de ‘achter de schermen’ details van hun onderzoek en datamanagementpraktijken te delen.

Voormalige winnende datasets

Lees hier wie de eerdere winnaars van de Dutch Data Prize zijn.

Partners

The Dutch Data Prize 2024 wordt aangeboden door Research Data Netherlands partners (RDNL): 4TU.ResearchData, DANS, Health-RI en SURF.