Dataprijs

Wie wint de Nederlandse Dataprijs 2018?

Op 28 november werd voor de vijfde keer de Nederlandse Dataprijs uitgereikt aan een onderzoeker of onderzoeksgroep die extra bijdraagt aan de wetenschap door onderzoeksdata beschikbaar te maken voor aanvullend of nieuw onderzoek. Onderzoekers konden tot 1 juli zichzelf of een andere onderzoeker of onderzoeksgroep nomineren.

De Dataprijs wordt uitgereikt in drie categorieën: 1) humaniora en sociale wetenschappen 2) exacte en technische wetenschappen en 3) medische en levenswetenschappen. Inmiddels zijn de 3 winnaars van 2018 bekend en gingen zij met €5.000 en een sculptuur naar huis! De € 5.000 kunnen zij gebruiken om hun dataset toegankelijk(er) te maken (bijvoorbeeld door een symposium te organiseren of de data online te ontsluiten).

De prijsuitreiking vond plaats bij NWO en was ingebed in een programma voor onderzoekers, dataondersteuners en data stewards. 

Programma Datadag 2018: Celebrating Data! What's next?

Tijd            

 Activiteit

Zaal

09.45

Ontvangst met koffie

305/307

10.15

Welkom door Peter Doorn, voorzitter RDNL en directeur DANS

300

10.25

Keynote: Dr. Rens van de Schoot, Universitair hoofddocent Methoden en Statistiek, Universiteit Utrecht; lid van de Jonge Akademie van de KNAW: "Sharing your data: Utopia or Dystopia? A discussion about the dilemmas around open data and the small steps we can take".

300

11:00

Parallelsessies:

Leer meer over Datasupport!
Datasupport en coördinatie van start tot finish
De AVG in je DMP
Research as a service: de beste werkomgeving voor jouw onderzoek

Zie invulling parallelsessies hieronder

12:00    

Lunch, met posterpresentaties genomineerden:

GDL Area Database, Portable Antiquities of the Netherlands (PAN)ETCBC-database of the Hebrew BibleBLUEPRINTBBMRI-omics1000IBDOpenINTEL Active DNS MeasurementsHANZE, AgroDataCube

305/307

13:00

Parallelsessies:

AVG in je DMP
Research as a service: de beste werkomgeving voor jouw onderzoek
Datasupport en coördinatie van start tot finish
Leer meer over Datasupport!

Zie invulling parallelsessies hieronder

14:00

Prijsuitreiking door Stan Gielen, juryvoorzitter Dataprijs; voorzitter NWO

300

14:30

Celebrating data with bubbles and cake

305/ 307

Posterpresentaties genomineerden (.pdf)

Powerpoint presentaties (.pdf)

Parallelsessies

Datasupport en coördinatie van start tot finish
Onderzoekers zijn er steeds vaker op gespitst data toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit vraagt om specifieke kennis en maatregelen vanaf de start van het project. Onderzoeksinstellingen investeren daarom in datasupport. In deze sessie willen we samen met genomineerden van de dataprijs onderzoeken hoe de ideale ondersteuning eruit kan zien. Aan welke voorzieningen is behoefte? In welke fase van het onderzoek? Wat kan het onderzoeksteam zelf en wat wil men liever delegeren? En aan wie? Heeft de kwaliteit van de ondersteuning invloed op het succes van een onderzoeksproject?

Met medewerking van: M.R.J. Knapen (WUR), S.J.C. Janssen (WUR), L.S. Pander (TU/e) en S. Heeren (VU).

Coördinator: Paul Plaatsman (UKB)

AVG in je DMP
Doe je onderzoek met privacygevoelige data? Of wil je collega's daarbij helpen? Kom dan naar de sessie "AVG in je DMP" om met collega's uit verschillende disciplines tips en ideeën uit te wisselen. Ter sprake komen onderwerpen als: Hoe doe jij  de administratie van consent-formulieren? en Hoe AVG-proof ben je eigenlijk na het encrypten van je data?

Met medewerking van: Rob Gommans (RU), Salomé Scholtens (UMCG), Mareike Boom (Universiteit Leiden), Philip Sonneveldt (EUR), Joan Schrijvers (UvA/IXA) en Mo Bosma (Universiteit Utrecht)

Coördinator: Ingeborg Verheul (LCRDM)

Leer meer over Datasupport!
Wil je invloed op de komende datasupport-trainingen van RDNL? Kom naar deze sessie en vertaal de wensen die uit de recente survey komen in leerdoelen. Leer ook van het praktijkverhaal van een datasteward.

Met medewerking van: Barbara Vermaas (Fontys), Victor Eggenhuizen (NIOO), Ellen Verbakel (RDNL), Boudewijn van den Berg (RDNL).

Coördinator: Marjan Grootveld (RDNL).

Research as a service: de beste werkomgeving voor jouw onderzoek

Deze sessie geeft de researcher en de ondersteuners handvatten om te bepalen wat de beste werkomgeving is voor de analyse van zijn/haar onderzoek: wat is er aan infrastructuur nodig om data op de meest optimale manier te kunnen delen, verwerken en opslaan en daarbij ook te kunnen voldoen aan vigerende wet- en regelgeving.

Met medewerking van: Paula Jansen, Hans van den Berg, Laurents Sesink en Jan-Willem Boiten.

Coördinator: Petra van Overveld (NFU Data4lifesciences).

De dag “Celebrating Data! What’s next?” wordt u aangeboden door Research Data Netherlands (RDNL), Landelijk Coördinatiepunt Research Data Management (LCRDM), Werkgroep Research Data van het samenwerkingsverband van universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek, Netherlands Federation of UMCs Data4LifeSciences en het Nationaal Platform Open Science.

          

        

Jury

Onder leiding van Stan Gielen, voorzitter NWO, bestaat de jury uit:

 • In de categorie 'Humaniora en sociale wetenschappen': Jos Bazelmans (hoofd Archeologie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, bijzonder hoogleraar Monumentenzorg Vrije Universiteit) en Hans de Jonge (adviseur Open Science & Kwaliteit NWO) 
 • In de categorie 'Exacte en technische wetenschappen': Frank van Harmelen (hoogleraar Knowledge Representation & Reasoning Vrije Universiteit) en Geert-Jan Houben (hoogleraar Web Information Systems TU Delft, directeur van Delft Data Science)
 • In de categorie 'Medische en levenswetenschappen': Inez Joung (Chief Data Officer Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en Nanda Piersma (bijzonder lector Big Data in de Stad Hogeschool van Amsterdam)

Waar moet een nominatie aan voldoen?

Om kans te maken op de Dataprijs, moeten de onderzoeksdata van de inzenders aan de volgende criteria voldoen:

 • De data dienen zich in een 'trustworthy digital repository' te bevinden;
 • De data zijn open access beschikbaar, of de documentatie van de dataset licht toe waarom die niet mogelijk is en onder welke voorwaarden geïnteresseerden toegang kunnen krijgen tot de data.
 • De data of de onderzoeksmogelijkheden die ermee binnen bereik komen, zijn van (inter)nationaal belang;
 • De betreffende data maken de beantwoording van nieuwe onderzoeksvragen mogelijk of leiden tot nieuwe antwoorden op oude vragen;
 • De beheerder of depositor van de data heeft ervoor gezorgd dat de data voor anderen duurzaam toegankelijk en bruikbaar zijn (indicator is bijvoorbeeld hoge kwaliteit van de metadata/documentatie);
 • De data worden veel gebruikt of hebben deze potentie.

Contact

Voor vragen over de Dataprijs, mail naar dataprijs@researchdata.nl. Wilt u op de hoogte blijven van Dataprijs-nieuws? Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief.

Enthousiaste winnaars voorgaande jaren 

 • “Laat maar zien hoe goed je database of dataset al is! De Dataprijs is een kroon op ons werk.” Kees Mandemakers, winnaar Dataprijs 2010
 • “Het winnen van de Dataprijs, en zelfs al de nominatie daarvoor, onderstreept het belang van je werk. Dat voelt goed.” Maarten Marx, winnaar Dataprijs 2012
 • “Het winnen van de Dataprijs geeft aan dat we de goede weg zijn ingeslagen.” Mark van Koningsveld, winnaar Dataprijs 2012
 • "De Dataprijs is een bevestiging dat we op het goede spoor zitten.” Martine de Bruin, winnaar Dataprijs 2014
 • "Door het winnen van de Dataprijs kunnen we nu ook een paar grotere, al langer gewenste verbeterslagen maken.” Marijke Dekker, winnaar Dataprijs 2014
 • "We zijn vereerd dat de jury het internationale en interdisciplinaire belang van de dataset onderstreep." Loes Scholten, projectleider BoschDoc, winnaar Dataprijs 2016
 • "We zijn ontzettend blij met en trots op deze prijs. Het laat zien dat de jaren van ontwikkeling het meer dan waard waren." Bastijn Koopmans, winnaar Dataprijs 2016
 • "De Dataprijs is een goede opsteker voor al het werk dat ze er al in hebben gestoken." Joaquin Vanschoren, winnaar Dataprijs 2016